Gästblogg

Smått & gott med Junior

Kärt barn har många namn!

Tapas, pinchos, pintxos, hors-d'œuvre, antipasto, appetizer, smörrebröd eller snittar. Minirätter från hela världen kan tyckas!

Men VAD är skillnaden? Egentligen inte så stor alls, om du frågar mig. Speciellt inte heller om du, som jag, väljer att inte göra så stor skillnad på dem.

För mig handlar de alla om små rätter, eller munsbitar, som kan avnjutas och även serveras på så otroligt många olika sätt, i olika sammanhang.

Som förrätt, som mellanrätt, som huvudrätt(er), som tilltugg. Ät på tallrik med bestick, eller ta direkt med handen från en servett. Bara du själv sätter begränsningarna i vilka variationsmöjligheter som finns med denna fantastiska matidé. Helt perfekt med andra ord!

För att slippa förvirra mig in i de olika begreppens sannolika bakgrund…som t ex att Pinchos betyder pinne och syftar till den pinne som ofta håller ihop den lilla rätten, eller att Tapas kommer från locket (tapas betyder lock på spanska) som man såg sig nödgad att lägga på soldaternas vinglas, och ofta då med en liten godbit på, för att de inte i en alltför rask takt skulle inmundiga sitt vin…så jag brukar välja att kalla mina varianter på dessa mindre, men ack så goda tilltugg för:

Smått & gott, helt enkelt! 

Som jag nämnde är ju variationsmöjligheterna nästan oändliga, så jag har därför valt att i alla fall presentera några av mina och mina vänners favoriter av smått & gott.

I nästan samtliga varianter av mina smått & gott så brukar jag välja en botten av bröd, då det gör det lättare att äta dem med händerna. Brödet kan vara allt från en baguette eller smörstekt formfranska till ett grovt rågbröd eller knäckebröd. Men det går förstås även välja bort bröd och istället använda sig av små salladsblad, servera direkt på en sked eller uppträtt på en tandpetare eller motsvarande.

Tänk Er själva – en flaska bubbel eller en kall öl (alkoholfria varianter finns det gott om) och en hel bricka med smått & gott att välja och vraka bland…visst vore det nice?!

Om man sen är fler att dela på detta, så är ju det bara en bonus…för sällskapets skull alltså! 😄

Lycka till, och var beredd på succé!

//Junior

Rödbetor med fetaostcreme toppad med honung, valnötter och ärtskott 

 

Ca 12 st (brödet ska vara ca 5 cm i diameter)

Välj bröd och skär till det i lagom storlek.

Smula ner fetaosten i en bunke och blanda med creme fraichen. Smaksätt med salt och peppar.

Klicka på ca en matsked på varje brödbit.

Tärna rödbetorna grovt och placera dessa på fetaostcremen.

Strössla över några hackade valnötter och garnera med ärtskott.

Ringla flytande honung över hela härligheten.

Njut! 

Caprese på pinne

Trä tomat, basilikablad och en bit mozzarellaost på en tandpetare och du har en av de allra enklaste…och godaste smått & gott rätterna som finns. 

Minibruschetta med mozzarella och balsamicocreme 

 

Ca 12 st (brödet ska vara ca 5 cm i diameter)

Välj bröd och skär till det i lagom storlek.

Tärna tomaterna i lagom bitar.

Blanda tomaterna med olivolja, basilika och lite salt.

Sprid ut ett lager av tomatröran på varje bröd.

Riv bitar av mozzarellaosten och toppa med.

Ringla balsamicocreme över dina skapelser, krydda eventuellt med lite flingsalt och nymalen svartpeppar.

Mumsa!

Äggröra med minichorizo

Ca 12 st (brödet ska vara ca 5 cm i diameter)

Välj bröd och skär till det i lagom storlek.

Knäck äggen i en bunke tillsammans med grädden och lite salt. Rör runt så att det blandas (äggulorna och äggvitorna skall gå ihop, men ej vispas)

Smält smöret i en stekpanna på låg- till medium värme.

Häll ner äggsmeten i stekpannan och rör försiktigt tills äggröran får den krämiga konstistens du önskar.

Skiva chorizon i små bitar och stek dessa.

Placera äggröran på brödet och toppa med chorizon samt lite ärtskott eller annat kryddgrönt.

Salta lite extra vid behov.

Enjoy!

Variant: Äggröra med vegetarisk ”köttbulle” och chili

 

Ägg med tonfiskröra

Ca 12 st (brödet ska vara ca 5 cm i diameter)

Välj bröd och skär till det i lagom storlek.

Skala äggen, skiva dem och lägg en skiva ägg på vardera brödbit.

Blanda den avrunna tonfisken med creme fraiche och majonäs. Krydda med salt, svartpeppar och grillkrydda samt lite (ca 5 cm) hackad purjolök.

Klicka tonfiskröran på ägget.

Toppa med paprika, tomat och purjolök och eventuellt lite kryddgrönt.

Enjoy!

 Mini toast-skagen 

Ca 12 st (brödet ska vara ca 5 cm i diameter)

Välj bröd och skär till det i lagom storlek.

Lägg ett salladsblad på brödet, klicka på skagenröra i den mängd du tycker är lagom.

Garnera med tomat, gurka, citron och lite kryddgrönt.

För en lite lyxigare toast, klicka även på lite löjrom eller stenbitsrom.

Ljuvligt!

Rökt lax med pepparrotscreme

Ca 12 st (brödet ska vara ca 5 cm i diameter)

Välj bröd och skär/bryt till det i lagom storlek.

Blanda riven pepparrot, majonäs och creme fraiche till en creme, gärna med ordentligt pepparrotssting. Lägg en klick pepparrotscreme på brödet, placera därefter en skiva rökt lax ovanpå cremen, toppa med dillkvist/finhackad dill och pressa eventuellt lite citron över för lite fräsch syrlighet.

Njut

Mini kantarelltoast

 Ca 12 st (brödet ska vara ca 5 cm i diameter)

Välj bröd och skär till det i lagom storlek.

Smörstek eller rosta brödet.

Stek kantarellerna knapriga i lite smör (plocka undan några kantareller till garnering innan du häller på grädden) och häll sedan på grädden. Låt grädden reducera tills den får en härlig, mustig och nästan lite knäckig smak och en bra konsistens. Smaka av med salt och strö i lite hackad persilja.

Klicka de gräddiga kantarellerna på de frasiga bröden och garnera med några knapriga kantareller, lite rostad lök och cornichoner.

Smakligt! 

Rostbiff & potatissallad till vänster och salami & soltorkad tomatcreme i mitten

Rostbiff & potatissallad

Ca 12 st (brödet ska vara ca 5 cm i diameter)

Välj bröd och skär till det i lagom storlek.

Placera en halv skiva rostbiff på brödet, lägg en klick potatissallad på rostbiffen och kläm ihop rostbiffen runt potatissalladen så det bildas som en lite ”korg”. Skiva corniconerna, klyfta tomaterna och garnera med dessa.

Toppa med lite senap och nymald svartpeppar.

Sluka!

Salami & soltorkad tomatcreme

Ca 12 st (brödet ska vara ca 5 cm i diameter)

Välj bröd och skär till det i lagom storlek.

Hacka de soltorkade tomaterna och blanda dem med färskosten och creme fraichen.

Lägg en salamiskiva på brödet och klicka oströran ovanpå.

Skär små klyftor av cocktailtomaterna och garnera med dessa samt lite färsk basilika, flingsalt, nymald svartpeppar, balsamicocreme och lite olivolja.

Mumsa!

"Bonusmaterial" (ögongodis)

Om gästbloggaren Andreas (alias Junior)

Glad, självlärd matlagare i sina mellersta år. Mina främsta matrecensenter är en lika glad sambo och mina två kids, 12 & 14 år, varav den yngre dottern är en matnyfiken och öppensinnig provsmakare, medan den äldre sonen verkar utvecklat svår allergi mot alla sorters grönsaker… Det nyfödda tillskottet i familjen nöjer sig fortfarande med närproducerad mjölk.

Lagar mat efter recept och lagar mat utan recept. Lagar mat med strikta ramar, men "skjuter lika ofta från höften". Gillar det lugna, meditativa, med att hacka en lök lika mycket som att vispa mig svettig för en bearnaisesås. Tycker mat kan ses som en möjlighet till umgänge mellan människor: Din livskamrat, din familj, dina barn, vännerna, ja alla. Gör det enkelt. Mat ska vara skoj! VAD du lagar bestämmer DU, men det vore förstås jättekul om du vill testa något av mina förslag och göra Rätten till din Egen, så som du gillar den! Och sist men inte minst, glöm aldrig att alltid krydda med "en nypa glädje" och "ett uns kärlek". Då blir det alltid gott!