Temperatur och ventilation

Är det lite för varmt i lägenheten på sommaren? Eller tvärtom lite kallt under vintern? Här samlar vi lite tips du kan ta till.

Varmt i lägenheten

De allra flesta tycker att sommar, sol och värme är något positivt. Dessvärre kan det bidra till att lägenheten blir varm sommartid.

Här kommer därför några tips på vad du normalt sett kan göra för att sänka temperaturen inomhus.  

 • Använd persienner eller mörka gardiner för att stänga ute solen och värmen.

 • Vädra kvälls- eller nattetid då temperaturen är lägre.
  Försök, om möjligt att skapa drag genom lägenheten.

 • Eventuella ventiler i bostaden bör vara öppna.

 • Tänk på att datorer och elapparater alstrar värme.

 • En fläkt som står vid fönstret kvällstid hjälper till att kyla ner rummet.

Som hyresvärd har vi ansvar för inomhusmiljön i fastigheten, men vid tillfälliga värmetoppar är det även upp till dig som hyresgäst att hålla värmen ute från lägenheten.

Kallt i lägenheten

När det blir kallt ute, särskilt vid snabba temperaturomslag, kan det ta tid innan värmesystemet anpassar sig. Ett kallt element behöver inte betyda att det är något fel, det är temperaturen i rummet som är viktig.

Här hittar du lite tips och råd om du tycker det känns kallt i din lägenhet.

 • Står det möbler, exempelvis soffa eller säng, tätt intill elementet som kan hindra värmen att sprida sig? I så fall flytta fram möblerna så att de står ett par decimeter ifrån elementet.  

 • Täcker tjocka gardiner för termostatvredet? Det kan göra att termostaten känner av högre temperatur än vad rummet har och elementet slår därför ifrån.

 • Är fönsterventilerna stängda? Öppna upp dem. Luftkvaliteten blir bättre. Stänger man fönsterventilerna kommer luften att komma in i bostaden ändå; genom brevinkast, fönster och otäta dörrar. Det kan även leda till att man får in matos, röklukt etc.

 • Slutligen, vrid termostatvredet fram och tillbaka ett tiotal gånger. Varför? Jo, för att ventilen kan ha fastnat i ett stängt läge under sommaren. Ställ det sedan i fullt öppet läge.

Kallt element

Tänk på att alla element inte behöver vara varma. Ibland räcker det att exempelvis ett av två element är igång för att en temperatur på 20 grader ska uppnås. Detsamma gäller om elementet bara är lite ljummet. Det kan räcka för att temperaturen ska uppgå till 20 grader.  Därför är det alltid viktigt att du kontrollerar vad du har för temperatur mitt i rummet.

Ojämn värme på element

Det är inte alltid hela elementet är varmt. Är det varmare upptill? Lugn, då är allt i sin ordning. Är det däremot enbart varmt nertill och/eller om det porlar, låter som det rinner inuti elementet? Då kan elementet behöva luftas. Kontakta oss så hjälper vi dig lufta elementet.

Om du har testat ovanstående och du ändå upplever att det är kallt inne, vill vi att du mäter din inomhustemperatur. Placera termometern en meter över golvet mitt i rummet. Din inomhustemperatur ska vara minst 20 grader. Om temperaturen är lägre, kontakta oss.

Ventilation och ventiler

För att få en så bra inomhusmiljö som möjligt, är det viktigt med öppna fönsterventiler.  Är ventilerna stängda eller tilltäppta tar sig luft in genom brevinkast eller som kallras genom fönstren. Det blir lätt undertryck i lägenheten och ventileringen går inte runt. Dessutom har elementen svårt att värma upp den typen av luftinsläpp vilket gör att du vintertid kan få en lägre inomhustemperatur än nödvändigt. Lika viktigt som att släppa in frisk luft via fönsterventiler lika viktigt är det att ventilationsdonen kan släppa ut luft. Därför behöver ventilerna rengöras med jämna mellanrum.

För att få en så bra inomhusmiljö som möjligt,
är det viktigt med öppna fönsterventiler.

Vädring

Ibland behöver du också komplettera ventilationssystemet genom att själv vädra.
Här följer några tips på hur du vädrar smart:

 •  Låt dörren till badrummet stå öppen efter bad eller dusch.

 • Även när du har tvättat eller har kläder på tork behöver dörren stå öppen.

 • Öppna inte köksfönstret vid matlagning, öppna istället ett fönster så långt ifrån köket som möjligt.

 • Framför allt vintertid gör du klokt i att vädra med tvärdrag under korta perioder istället för att konstant vädra genom att låta ett fönster stå på glänt.

Köksfläkt

Minst en gång i månaden bör du rengöra filtret i fläkten från matfett. Om filtret är fullt med fett fastnar damm i fettet och ventilationen fungerar inte som den ska.

För att tvätta filtret så kan du diska det i ljummet vatten med milt diskmedel alternativt diska i diskmaskinen.

Här finns det cookies! På den här hemsidan använder vi cookies för att analysera trafik och anpassa marknadsföring, allt för att du ska få en bra upplevelse. Integritetspolicy ›