2021-11-24
Pressmeddelande
Nytt liv åt Klippans historiska fastigheter– här är förslaget
Nu står det klart hur Klippans historiska fastigheter kan komma att utformas. Förslaget inrymmer allt från hyreslägenheter till ytor och lokaler för restauranger, nöjesliv och umgänge.

Efter en grundlig kulturutredning och ett parallellt uppdrag till två arkitektbyråer finns nu ett vinnande förslag för utformningen av Klippan. Utgångspunkten var att skapa ett kvarter med västeråsarens bästa för ögonen, där boende och nöjesliv går ihop. Förslaget innebär både att kvarteret renoveras och bevaras, men innebär även förnyelse.

– Vår vision är att Klippan ska väckas till nytt liv. Att det växer fram till ett levande kvarter och att det blir det trendiga boendet för den glada urbanisten, säger Christian Brobeck, vd, Aroseken.
Illustrationsplan över kvarteret


Förslaget har skapats av ÅWL Arkitekter utifrån riktlinjer från Aroseken.

– Förslagets ambition är att skapa en grönskande attraktiv samlingspunkt för västeråsarna,  där Klippans roll som nöjeskvarter integreras med nya bostäder som ger liv och trygghet under alla dygnets timmar. Det bygger vidare på det sociala och aktiva gårdsliv som kvarteret har haft i alla tider, men istället för att vända sig inåt presenterar sig kvarteret nu utåt och knyter an till staden och livet på gatan, säger James Martin, arkitekt, ÅWL.

Nästa steg för Aroseken är att begära planbesked, som kan komma under våren 2022. Därefter följer detaljplanearbetet under 2022 och framåt. Målet är att ett första spadtag kan tas i slutet av 2024. Den första hyresgästen väntas flytta in vid årskiftet 2025/2026.

Vy mot Norra Gränd
Vy från Norra Källgatan

Kontakt:
Christian Brobeck
Här finns det cookies! På den här hemsidan använder vi cookies för att analysera trafik och anpassa marknadsföring, allt för att du ska få en bra upplevelse. Integritetspolicy ›