VÄSTERÅS STORA BOSTADSBYGGARE

Vi har hjärtat i Västerås

Initiativtagare till Bostadsstiftelsen Aroseken var bankdirektören Gösta Sandberg på Västerås Sparbank. Han hade varit ledamot i en kommitté inom Svenska Sparbanksföreningen som sökte nya vägar för att stimulera allmänheten till mera effektivt sparande. Kommittén lanserade byggandet av småhus i grupp för att nedbringa kostnaderna. Efter kontakter med kommunalrådet Gustaf Olsson, i samråde med ASEA och Metallverken, bildades stiftelsen den 16 oktober 1956 med de fyra intressenterna. Broschyren "Eget hem i en snar framtid" samt annonser togs fram och spreds till allmänheten. Från starten så var John Berlin VD och efterträddes sedan av Lars Danemo. I dag är Christian Brobeck VD.

Det första området som byggdes (1959) var Östra Malmaberg med 103 friliggande hus i tre olika hustyper. Tomten var 600 kvm och husen 80, 90 och 106 kvm.

Sedan starten 1956 så har vi haft förmånen att få bygga hem och bostadsområden till staden och människorna som bor här. Ca 6000 hus och lägenheter har det blivit hittills, och många oförglömliga ögonblick av västeråsare som köpt och flyttat in i det första egna hemmet - sunda och genomtänkta bostäder att trivas i. Många trivs fortfarande lika bra i det hus som de köpte av oss på 50-talet.

Under alla dessa år så har vi utvecklat ett lokalsinne utöver det vanliga. Från Lillhamra till Barkarö har vi sett vardagsrum, kvartersfester och gemenskap där andra inte ens vågat tänka tanken på att bygga. Man skulle faktiskt kunna säga att vi är en lika stor del av Västerås som Västerås är av oss. Just nu ser du framtidens Västerås växa fram på bland annat Nordanby Äng, Gäddeholm och Barkarö.

Har du, precis som vi, ditt hjärta i Västerås? Då hoppas vi att du finner det du söker här.

Välkommen hem till oss!

 

 

Aroseken är verksam inom två affärsområden:

Aroseken Bostäder

Aroseken Bostäder äger och förvaltar ca 700 hyreslägenheter i Västerås. Därför kan vi erbjuda allt från citypuls till egen täppa och du kan hitta boendet som passar just ditt behov.

Aroseken Egnahem

Vi bygger och säljer villor och radhus. Vare sig du vill bo centralt eller nära naturen, så kan vi erbjuda ekonomiska och bekymmersfria nyproducerade egna hem.

Aroseken är en bostadsstiftelse som har till ändamål att i samverkan med Västerås Stad, Swedbank, ABB och ICA hjälpa de bostadsbehövade inom i huvudsak Västerås kommun till goda och ekonomiska bostäder, företrädesvis i form av egnahem. Ändamålet skall uppnås dels genom att planera bostadsområden och hustyper i takt med den aktuella utvecklingen för att erhålla låga produktionskostnader och bästa möjliga slutprodukt.